anouk-in-oeganda.reismee.nl

Bilharzia, malaria en meer

Lieve allemaal,

Oli otya? (Hoe gaat het? in het Lugandees)

De afgelopen dagen heb ik gewerkt op de afdeling Parasitology. Op deze afdeling wordt onder andere ontlasting geanalyseerd, waar wormpjes in kunnen worden gevonden. In Oeganda is Bilharzia een veelvoorkomende wormziekte die veroorzaakt wordt door de parasitaire wormen Schistosoma Mansoni. De ziekte is vrij gemakkelijk op te sporen, onder de microscoop zijn de eieren van deze wormen zichtbaar. De wormen nestelen zich in de bloedvaten van de darmen of in de bloedvaten van de blaas. De eieren hebben een uitsteeksel waarmee ze de bloedvaten kapot maken en daardoor komt er bloed bij de ontlasting of urine. Via de ontlasting/urine komen de eieren weer vrij is het milieu. Besmetting kan plaatsvinden via zoet water waar deze larven leven. De larven dringen de intacte huid binnen wanneer jij contact maakt met besmet water. Bestrijding van de wormen kan door middel van medicijnen. Wanneer er niet behandeld wordt, kan de infectie onder andere de longen, lever, milt, blaas en darmen aantasten.

In de ontlasting kan tevens de Gram-negatieve bacterie Helicobacter pylori worden aangetoond. Deze bacterie komt voor het slijmvlies van de maagwand en kan maagklachten veroorzaken. Helicobacter pylori komt ook voor in Europa, zo'n 10-20% van de mensen is besmet. In ontwikkelingslanden ligt dit percentage veel hoger, tegen de 90% aan. Dit hoge percentage is mogelijk het gevolg van slechte hygiënische omstandigheden waardoor de kans op besmetting groter wordt.

Bij de afdeling Parasitology wordt naast het analyseren van ontlasting ook bloed getest op malaria. Er wordt een druppeltje bloed uitgesmeerd op een preparaat en vervolgens gekleurd. Hierdoor is de malariaparasiet onder de microscoop te zien als een rode stip met een blauwe ring. De malariaparasiet komt het lichaam binnen via een beet van een mug, die besmet met de Plasmodium parasiet. Er zijn verschillende typen Plasmodium parasieten, waarvan Plasmodium falciparum, Plasmodium vivax, Plasmodium ovale en Plasmodium malariae de meest voorkomende soorten zijn. Plasmodium falciparum komt in Oeganda vaak voor. De parasiet kan door een malariamug van een patiënt met malaria op gezonde mensen overgebracht worden. Niet alle muggen zijn gevaarlijk, alleen muggen van het geslacht Anopheles kunnen malariaparasieten doorgeven. Bovendien steken alleen de vrouwtjes omdat ze bloed nodig hebben om eitjes te kunnen leggen. De mug steekt iemand die al besmet is met de malariaparasiet en krijgt zo via het bloed de parasiet binnen. In de darm van de mug vermeerdert de parasiet zich en gaat in de speekselklieren van de mug zitten. Wanneer de mug nu een mens prikt, krijgt deze persoon de kiemen van malariaparasiet in zijn lichaam. De parasiet gaat zich vervolgens vermenigvuldigen. Eerst in de levercellen en vervolgens komen uit opengebarsten levercellen merozoïeten vrij die zich weer in andere levercellen of in rode bloedcellen gaan ontwikkelen. De eerste symptomen van malaria zoals koorts, hoofdpijn, koude rillingen en spierpijn, treden gemiddeld twee weken na de steek van een besmette mug op. Voor de parasieten van P. vivax en P. ovale geldt dat deze een slaapstand in de lever kennen waardoor het maanden en soms jaren kan duren voordat de parasieten actief worden. Malaria is een groot probleem in de landen waar de Anopheles muggen voorkomen. Per jaar overlijden er 550.000 mensen aan malaria, het overgrote deel in Afrika en kinderen jonger dan 5 jaar. 20% van de kindersterfte in Afrika kan worden toegeschreven aan malaria.

Naast de afdeling Parasitology ben ik ook bezig bij de afdeling waar bloed wordt afgenomen voor testen. Ik heb dan ook voor het eerst bloed geprikt bij mensen! De eerste keer was erg spannend maar het ging goed!

Verder ben ik een dagje met twee andere meiden naar een nieuw, klein project geweest. Dit is een plek waar straatjongens, verslaafd aan het snuiven van lijm, twee middagen in de week kunnen komen, van 14-17 uur. Deze jongens krijgen hier een klein beetje Engelse les waarvan helaas niet veel zal blijven hangen want de jongens zijn altijd onder invloed, ze zitten ondertussen lijm te snuiven. Hun concentratieboog is maar van korte duur. De jongens krijgen ook verzorging en aan het einde van de dag krijgen ze een maaltijd (rijst met bonen). De andere meiden hebben op de gitaar gespeeld en de jongens deden heel leuk mee met het zingen en dansen. Ik denk dat de jongens een leuke middag hebben gehad!

Siba Bulungi (Fijne dag)

Veel liefs!

P.S. Ik heb een echte Oegandese naam gekregen op het lab namelijk Nachimuli. Dit betekent bloem en is een teken van acceptatie van de Oegandese bevolking.

P.P.S. RIP Fred, we hebben de huiskakkerlak Fred vermoord

Reacties

Reacties

Madeleine

Ach die arme Fred, valt ook niet mee om huiskakkerlak te zijn. Wat een andere wereld Anouk, gelukkig hebben ze je geaccepteerd, kan ook niet anders want je bent hartstikke lief! ????

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!